Itinerari Malacate – Mina del Tormo

You are currently viewing Itinerari Malacate – Mina del Tormo

Itinerari Malacate – Mina del Tormo

ITINERARI DEL “MALACATE” I LA MINA DEL TORMO

Introducció

Almatret és l’únic municipi lleidatà per on passa  el riu Ebre i compta amb excel·lents talaies des d’on gaudir de paisatges impressionants.

Actualment la xarxa de senders d’Almatret és molt completa, gràcies a l’esforç de  l’ajuntament amb el suport d’altres administracions públiques.

En primer lloc, les etapes 36 i 37 del Camí de l’Ebre GR99, un projecte del Ministeri de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Aquest projecte ha recuperat camins propers al riu i els ha senyalitzat: des del naixement del riu, a Fontibre (Cantàbria), fins a la  desembocadura, a Deltebre, a l’illa de Buda (al Parc Natural del Delta de l’Ebre).

Un altre itinerari que cal destacar és el que uneix el poble d’Almatret amb la mina de l’Espanyola i el cingle de la Pena. Recentment, l’ajuntament ha recuperat i senyalitzat aquest itinerari, amb l’ajut del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Per acabar, us descriurem l’itinerari que uneix el poble d’Almatret amb el tossal Gros, el «malacate» de la mina del Manuel i la mina del Tormo. Comparteix amb l’anterior el fet que també ha estat recuperat i senyalitzat, amb recursos municipals, i que s’endinsa per paratges de gran bellesa.

Descripció de l’itinerari

L’itinerari comença a Almatret, des d’on seguirem la carretera de Maials, al llarg de 3 Km. Prop d’una granja, agafarem l’antiga carretera que baixa, en ziga-zaga, per un vessant ombrívol poblat de pins blancs. En connectar de nou amb la carretera actual, creuarem aquesta via i seguirem el traçat marcat pel GR99, fins a una cruïlla que trobarem a 770 metres. Llavors  seguirem pel camí de l’esquerra, uns 4 Km, fins arribar als peus del tossal Gros. D’allà parteix un sender amb un fort pendent.

Aquest sender segueix la carena de la serra de Valldellenes, al llarg d’1,7 Km, fins a un antic edifici enderrocat de la mina del Manuel. Des d’aquí hi ha unes magnífiques vistes de l’espai natural i del riu. A partir d’aquest punt, el sender descendeix paral·lelament a la rampa del «malacate», 330 metres, fins al camí que ressegueix el riu.

Continuarem vorejant el pantà de Riba-roja, on hi ha  una illa flotant per als ocells aquàtics, fins al barranc del Tormo (1,3 km). D’allà surt un camí que arriba a les antigues instal·lacions de la mina del Tormo (2,2 km). Seguirem aquest camí amunt, passant per un vessant ombradiu amb una pineda de pi blanc, fins enllaçar amb el camí de les planes del Quadrat (2,5 km).

Des d’aquesta cruïlla, continuarem a mà esquerra fins  enllaçar amb l’itinerari del cingle de la Pena i la mina de l’Espanyola (700 metres). En aquest encreuament agafarem també el camí de l’esquerra, que arriba al pou de la Vila i al poble d’Almatret, punt d’inici i de final de la ruta (1,9 km).

El «malacate», en català «argue», era una màquina que pujava i baixava les vagonetes de carbó al llarg d’una rampa, mitjançant politges i cordes. Un cop baix, les vagonetes es buidaven en unes sitges, des d’on, finalment, es carregaven els llaüts o barques que transportaven el carbó.

Actualment només se’n conserva aquesta imponent rampa.

L’itinerari presenta una dificultat mitja-alta.

Aneu en compte al caminar! Hi ha trams on el camí té un fort pendent i hi ha risc de caiguda.