Itinerari Almatret – Cingle de la Pena

Actualment esteu veient Itinerari Almatret – Cingle de la Pena

Itinerari Almatret – Cingle de la Pena

ITINERARI D’ALMATRET AL CINGLE DE LA PENA

Introducció

L’espai d’interès natural Els tossals d’Almatret està ubicat a la vora de l’embassament de Riba-roja del riu Ebre, a l’extrem sud del Segrià. Conserva una bona mostra del paisatge de la Depressió de l’Ebre amb màquies continentals de garric i arçot, així com importants illots forestals en un país on el bosc és molt rar. L’espai comprèn tota la ribera esquerra d’aquest important riu, entre el barranc de Canotes i el límit amb l’Aragó.

Amb l’ajut del Departament de Medi Ambient i Habitatge, recentment, l’Ajuntament d’Almatret ha dut a terme la recuperació i la senyalització de l’itinerari d’Almatret al mirador del Cingle de la Pena, passant per la Mina de l’Espanyola i la Mina del Duró.

Aquest itinerari dóna a conèixer aquest espai i permet gaudir d’uns paisatges focalitzats pels meandres, amb un marcat contrast cromàtic entre els blaus del riu i, els verds, ocres i marrons dels seus costers.

Al llarg de l’itinerari podreu gaudir de la panoràmica visual de l’altra riba del riu: les serres de Mequinensa i de Ribers als municipis aragonesos de Mequinensa i Faió; descobrir els vestigis de les mines de carbó, en funcionament fins a mitjans del segle XX; resseguir antigues trinxeres i, amagar-vos en un dels varis nius de metralladora, testimonis de la Batalla de l’Ebre, tot gaudint d’un entorn que no us deixarà indiferents.

Descripció de l’itinerari

L’itinerari s’inicia al poble d’Almatret (1) i segueix el camí que duu fins a l’embarcador i la zona de lleure del Poblat de la Fàbrica. Passarem pel pla de les Sorts i tot seguit descendirem. En un dels giravolts (2), agafarem una pista que s’inicia a la dreta, fins arribar a la Mina de l’Espanyola on trobarem l’antic carregador de carbó i, més endavant, l’antic transformador de la llum i la boca d’entrada a aquesta antiga, des de mitjans dels anys 50 en desús.

Seguirem per un corriol (3) el qual ens durà fins als respiralls de la mina i a un antic edifici on veurem la canonada que s’utilitzava per al descens del carbó de la mina del Duró. Més enllà veurem les restes dels edificis on s’allotjaven els miners. Iniciarem l’ascens pel vessant, seguint unes antigues rampes i, en vorejar el darrer edifici, seguirem en direcció a la carena fins arribar al mirador de la serra de la Pena (4).

Seguirem el corriol què continua  per un vessant ombradiu amb una magnífica pineda, fins trobar un trencant a la dreta (5). Agafem aquest trencant, un corriol, el qual enllaça amb l’antiga trinxera de la Guerra Civil espanyola. Aquesta trinxera ens durà al mirador del cingle de la Pena (6), on podrem gaudir d’unes magnífiques vistes de l’Ebre.

De nou tornarem pel mateix corriol, fins enllaçar amb un camí que ens durà al Pou de la Vila (7) i, de nou, al poble d’Almatret (8).

de: a: Distància (m) Tipus Característiques Dificultat a peu
1 2 3943 CAMÍ APTE Bicicletes i vehicles tot terreny Baixa
2 3 796 CAMÍ APTE Bicicletes i vehicles tot terreny Baixa
3 4 998 CORRIOL Només apte a peu Alta
4 5 735 CORRIOL Només apte a peu Moderada
5 6 492 CORRIOL Només apte a peu Moderada
6 5 492 CORRIOL Només apte a peu Moderada
5 7 2.778 CAMÍ APTE Bicicletes i tot tipus de vehicles Baixa
7 8 455 CAMÍ APTE Bicicletes i tot tipus de vehicles Baixa
Total 10.689

 

Mitjà de desplaçament: A peu

Longitud total de l’itinerari: 10,6 km aprox.

Altitud màxima: 464 metres / Altitud mínima: 290 metres

Desnivell de pujada: 285 metres

Desnivell de baixada: 285 metres

Dificultat: Baixa – Mitjana