GR 99 Camí de l’Ebre

Actualment esteu veient GR 99 Camí de l’Ebre

Una xarxa de camins de 1.150 Km aproximadament recorrerà l’Ebre des del seu naixement a Fontibre (Cantàbria) fins a l’illa de Buda, a la desembocadura a la costa del sud de Tarragona; Almatret serà el punt final de l’etapa 36 i el punt d’inici de l’etapa

Una xarxa de camins de 1.150 Km aproximadament recorrerà l’Ebre des del seu naixement a Fontibre (Cantàbria) fins a l’illa de Buda, a la desembocadura a la costa del sud de Tarragona; Almatret serà el punt final de l’etapa 36 i el punt d’inici de l’etapa 37

Actualment l’Ebre és un important eix econòmic i de comunicacions en el qual hi conviuen, amb gran harmonia, l’urbà i el rural, l’agrari i l’industrial.

Varies consideracions fonamentals justifiquen l’interès per realitzar aquest camí de l’Ebre:

–         La personalitat pròpia de l’eix de l’Ebre assentada en uns valors naturals i històrics – culturals.

–         La gran varietat de paisatges i d’elements culturals i etnogràfics que es poden trobar al llarg del curs del riu Ebre, des de la muntanya cantàbrica fins al Mediterrani.

–         El fet que el recorregut al llarg del curs de l’Ebre és un itinerari tradicional pels amants de l’aire lliure i del turisme rural.

–         El caràcter pluri-regional del recorregut constitueix un atractiu en sí mateix com a reflex d’una gran varietat de paisatges i tradicions.

El projecte és de gran envergadura  per les seves dimensions, amb un plantejament similar en infrastructures i importància al Camí de Santiago, i serà una gran aportació a la xarxa de senders espanyols i europeus. Fonamentalment, el sender de l’Ebre permetrà enllaçar nombrosos senders i estructurar la xarxa senderista de la meitat nord peninsular i del Mediterrani.

Amb la realització d’aquest sender es tracta, en definitiva, de crear una infrastructura apta pel oci, turisme, esport i educació que respongui a un ampli ventall d’objectius esportius, educatius, culturals, turístics, socials, etc.

Aquest camí de l’Ebre GR-99 es durà a terme de la manera més respectuosa possible amb l’entorn, sense grans moviments de terra, amb l’objectiu de recuperar el patrimoni vial tradicional més pròxim al riu. Els treballs consisteixen a restaurar, netejar i senyalitzar tot l’itinerari que uneix camins públics per incorporar-lo a la xarxa europea de senders de gran recorregut.

Els prop de 1.150 quilòmetres de recorregut estaran dividits en 42 etapes (59 trams), amb una longitud aproximada de 19,4 quilòmetres per tram. L’amplada del camí oscil·larà entre els poc més de 4 metres i 1 metre, en els trams en que el sender es torni abrupte. Hi haurà més de 3.000 pals de seguiment i més de 1.000 senyals direccionals. Gairebé un centenar de pannells informatius indicaran les diferents etapes i les senyals horitzontals marcaran la direcció a seguir durant la caminada.

El tram català del camí de l’Ebre tindrà una primera escala a Almatret, l’única població de la província de Lleida que és banyada pel riu Ebre, i arribarà des de Mequinensa; entrarà pel C/ Maials, fins a la Plaça Major, seguirà pel C/ Sant Joan fins a l’antic molí de vent; per continuar per una pista forestal i per altres camins, fins a Flix. Almatret és el punt final de l’Etapa 36 (Mequinensa – Almatret) de 20 Km. i l’inici de l’Etapa 37 (Almatret – Flix) de 21 Km.