La Guerra Civil a Almatret, cruïlla entre els fronts de l’Ebre i el Segre (1936-1939)

Actualment esteu veient La Guerra Civil a Almatret, cruïlla entre els fronts de l’Ebre i el Segre (1936-1939)

Treball “La Guerra Civil a Almatret, cruïlla entre els fronts de l’Ebre i el Segre (1936-1939)” a càrrec del Sr. Andreu Caralt.

L’any 2017, l’Ajuntament d’Almatret va encarregar la redacció d’un estudi per conèixer la història del municipi durant la Guerra Civil espanyola, que ara es publica en format llibre. El principal objectiu era recuperar el patrimoni cultural material més rellevant vinculat a aquest període amb l’objectiu de garantir la seva preservació i difondre’l com a nou actiu del municipi.

L’estudi revela el rol destacat d’Almatret en l’abordatge de la Guerra Civil al Segrià. En el primer any de guerra s’hi va construir una imponent posició defensiva de la línia fortificada del Cinca, promoguda per les autoritats catalanes. A partir de l’abril de 1938 el municipi va formar part del front republicà de l’Ebre, i es va situar a la rereguarda immediata de la línia del front del Segre. Fou cruïlla entre un i altre, una condició singular i única. A partir de llavors, va rebre un increment sobtat de tropes i fou escenari d’una de les accions ofensives de la batalla de l’Ebre amb participació de molts soldats catalans. Els combats van causar moltes baixes; alguns d’ells romanen en fosses comunes obertes al costat de punts d’atenció sanitària al terme. Almatret va patir aquell any la seva pitjor tragèdia del segle XX, el bombardeig aeri franquista del 12 d’octubre de 1938.

Podeu llegir el treball complert pitjant aquí